Σήμερα ανοίγω ένα κομμάτι του ποδοσφαίρου που έχει πολλές πτυχές, σηκώνει κουβέντα και φυσικά υπάρχουν διαφορετικές απόψεις.

Γατί χάνονται τα ταλέντα στην Αχαϊα ή γενικότερα στην Ελλάδα;

Οποιος απαντούσε σε αυτό το ρητορικό ερώτημα ίσως θα έλυνε και τα μισά προβλήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Η αλήθεια είναι ότι κάθε ποδοσφαιρικό ταλέντο που εξαφανίζεται από την χάρτη είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση και φυσικά μια ξεχωριστή ιστορία.

Συνήθως οι προικισμένοι παίκτες απαιτούν δύο πράγματα που σπάνια βρίσκουν: 1ον. Μια ιδιαίτερη μεταχείριση σε προσωπικό επίπεδο από προπονητές και προέδρους και 2ον ένα σωματείο στα μέτρα τους ικανό να κερδίσει αξιοποιώντας το ταλέντο τους.

Αυτά στην χώρα μας γίνονται δύσκολα: οι προπονητές αρέσκονται στο να αντιμετωπίζουν όλους τους παίκτες με τον ίδιο τρόπο, έχουν υπερβολικές απαιτήσεις από 19 -20 χρονα παιδιά, κάποιοι δεν είναι ικανοί στον τομέα της ψυχολογίας, μοιράζουν εύκολα κατηγορίες και δύσκολα «μπράβο» και συχνά προτιμούν μια σίγουρη λύση, δηλαδή έναν δοκιμασμένο 30άρη από έναν ανερχόμενο πιτσιρικά.

Το χειρότερο είναι ότι σπανιότατα έχουν τη δυνατότητα να χτίσουν ομάδες, απαιτούνται αποτελέσματα εδώ και τώρα και αυτό είναι πάντα πρόβλημα για τον ταλαντούχο πιτσιρικά στον οποίο κάποιος πρέπει να δείξει υπομονή και καλή θέληση.

Ετσι η ξαφνική δημοσιότητα γίνεται μπούμερανγκ: η καθιέρωση αργεί και γίνεται άγχος για μια καλή μεταγραφή και η καλή μεταγραφή αντί να είναι η αρχή μιας καριέρας γίνεται το τέλος της.

Σίγουρα πάντως κάτι δεν γίνεται καλά στην περιοχή μας και δεν βγαίνουν οι καινούργιοι ποδοσφαιριστές και τα ταλέντα που βγαίνουν δεν προωθούνται  την κατάλληλη εποχή στις μετέπειτα ηλικίες, ούτως ώστε  να εξελιχθούν και να γίνουν μεγάλοι και καλοί ποδοσφαιριστές.

Κάπου εκεί βρισκόμαστε τώρα, πρέπει να ψάξουμε το θέμα όλο γιατί η ουσία είναι ότι πραγματικά δεν βγαίνουν παίκτες- μεγάλα ταλέντα.

Εχουμε λίγους ποδοσφαιριστές και αν αναζητήσει τέτοιους  ο προπονητής των εθνικών ομάδων, πρέπει να ψάξει με το κιάλι για να τους βρει.

Δεν ξέρω ίσως είναι εντελώς διαφορετική η σημερινή γενιά των ποδοσφαιριστών, ίσως είναι και λίγο καλομαθημένοι. 

Η ποδοσφαιρική αγορά της Αχαϊας απασχολεί γενικά τις ομάδες της Σούπερ Λίγκα και την Παναχαϊκή.

Για την ομάδα της πόλης μας το σημαντικό για μένα πρόβλημα είναι οι γηπεδικές εγκαταστάσεις. Ας είχαμε τις εγκαταστάσεις του Παναιτωλικού και όχι την νοοτροπία του και τα ταλέντα της περιοχής δεν θα έφευγαν μακριά από τις οικογένειές τους και θα απέδιδαν καλύτερα.

Και εκεί πρέπει να ποντάρει η νέα διοίκηση της Παναχαϊκής. Να δημιουργηθεί σύγχρονο αθλητικό κέντρο είτε με την ιδέα που έχει η ΕΠΣ Αχαϊας είτε με ιδιωτική πρωτοβουλία.   Μόνο έτσι θα υπάρχει συνέχεια στην ομάδα της πόλης μας, μόνο έτσι θα καταφέρει να κερδίσει πράγματα για τα μέλλον.

Ν. Π.