Τα παιδιά έχουν απορίες σχετικά με τον κορονοϊό και πολλές φορές, φόβους. Μπορεί ήδη να έχετε ακούσει την ερώτηση “Θα πεθάνει η γιαγιά;”ή “Θα ξαναβγούμε από το σπίτι;” και άλλες παρόμοιες.

Γι’ αυτό το λόγο, οι ειδικοί συμβουλεύουν να μιλάμε στα παιδιά και να τους εξηγούμε συχνά μέσα στην εβδομάδα τι συμβαίνει και πως προχωράμε με αυτή την καραντίνα και τον ιό.

Εξάλλου, τα παιδιά στρέφονται στους γονείς προκειμένου να κατανοήσουν τι συμβαίνει και μετά να αντιδράσουν ανάλογα. Αν για παράδειγμα νιώσουν πως οι γονείς είναι υπερβολικά αγχωμένοι, τότε θα φοβηθούν και θα αγχωθούν περισσότερο.

«Πότε θα πάμε πάλι στο γήπεδο μαμά;

Πότε θα ξαναδώ τον προπονητή μου μαμά;

Μπαμπά, πάρε τηλέφωνο την ομάδα να δεις αν ξεκινήσαμε!

Μπαμπά, μου λείπουν οι φίλοι μου στο ποδόσφαιρο!

Πότε θα πάμε για γκολ μπαμπά;

Μπαμπά, βαρέθηκα σπίτι, πάμε να παίξουμε μπάλα στην πλατεία;

Θέλω να ξεσκάσω λίγο! Πόσο μου λείπει το ποδόσφαιρο μαμά!

Μπαμπά, γιατί δεν μας αφήνουν να πάμε στο γήπεδο;

Μαμά, είπαν στις ειδήσεις πότε θα μας αφήσουν να παίξουμε πάλι αγώνα;  

Μαμά, έχεις πλύνει τα ρούχα μου; Γιατί μπορεί να ξεκινήσουμε πάλι ποδόσφαιρο σε λίγες μέρες!».

Μερικές από τις ερωτήσεις, παρατηρήσεις, επισημάνσεις που γεννιούνται στα περισσότερα σπίτια και ειδικά σε εκείνα που έχουν παιδιά – αθλητές.  

Καραντίνα με παιδιά…

Οι μέρες περνούν και η διάθεσή μας ανεβοκατεβαίνει. Κάπως έτσι το βιώνουν και τα περισσότερα παιδιά, γεγονός που εξαρτάται από την ηλικία τους.

Αρχικά τα παιδιά χαίρονται, που είναι μαζεμένη όλη η οικογένεια στο σπίτι και δεν έχουν πρωινό ξύπνημα για το σχολείο. Τις πρώτες ημέρες θα ήσασταν όλο αγκαλιές, φιλιά και παιχνίδι (αφού στην πραγματικότητα χαιρόμαστε κι εμείς μαζί τους για τον χρόνο που μπορούμε να περνάμε μαζί).

Από την άλλη, όσο περνάει ο καιρός, τους λείπει η καθημερινότητά τους, οι φίλοι τους, τα χόμπι που αγαπούν να κάνουν, το παιχνίδι έξω.

Τρόποι για να περάσουμε υπέροχες στιγμές με τα παιδιά μας

Τα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε με τα παιδιά στο σπίτι είναι πολλά και έχουμε διαβάσει ήδη αρκετά άρθρα, με ωραίες ιδέες όπως:

Κάνουμε online tour σε αγαπημένα Μουσεία του κόσμου

Παρακολουθούμε online παιδικές παραστάσεις

Φτιάχνουμε παρέα μία δική μας, ιστορία σαν το οικογενειακό παραμύθι

Κατασκευάζουμε lego και παζλ με τα οποία μπορούμε να διακοσμήσουμε το παιδικό δωμάτιο

Μαγειρεύουμε μαζί

Γυμναζόμαστε και χορεύουμε, μικροί- μεγάλοι

Οργανώνουμε βραδιές σινεμά με ποπ κορν, κατάλληλο φωτισμό που θυμίζει σινεμά και την αγαπημένη τους ταινία

Φυτεύουμε λουλούδια και παρακολουθούμε την πορεία τους με καθημερινή φροντίδα

Παίζουμε επιτραπέζια παιχνίδια

Παίζουμε παιχνίδια, όπως τα κλασικά αγαπημένα και απλοϊκά Πρόσωπο, Ζώο, Πράγμα ή Παντομίμα, με τους φίλους μας μέσω βιντεοκλήσης

Κάτι άλλο που μπορούμε να κάνουμε με τα παιδιά όμως, είναι να οραματιζόμαστε τις καλύτερες μέρες που θα έρθουν. Να τους ζητήσουμε να μας ετοιμάσουν μία λίστα με τα πράγματα που θέλουν να κάνουν, όταν θα μπορούμε να βγούμε από το σπίτι. Κάποια μπορεί να αφορούν κι εμάς, αφού θα τα κάνουν μαζί μας (π.χ. ένα ταξίδι). Άλλα πάλι ενδέχεται να περιλαμβάνουν μόνο εκείνα και τους φίλους τους και υπάρχουν και οι περιπτώσεις που τα παιδιά θα ζητήσουν να ξεκινήσουν κάτι τελείως διαφορετικό από όσα έκαναν μέχρι τώρα.

Βλέπεις, ο ελεύθερος χρόνος δίνεται και σ’ εκείνα τώρα για να σκεφτούν τι τους αρέσει περισσότερο να κάνουν. Και όσο πιο δημιουργικά περνάμε τον χρόνο μας μαζί τους, ενώ μένουμε σπίτι, τόσο πιο δημιουργικές ιδέες θα “κατεβάζει” το παιδικό μυαλουδάκι τους!